Kipukkant az aranylufi?

Mivel a címbéli kérdés csak költői, ezért segítek: 

Nem pukkant ki! 

De azért nézzük részletesebben.

Ha megnézzük az arany különböző idősíkú chartjait (árfolyam görbéit), akkor egy tisztességes, és tegyük hozzá egyre gyorsuló emelkedést tapasztalunk.

Nem véletlen ez, és nem is valami csoda. Egyszerűen arról van szó, hogy az arany (a fizikai, vagy befektetői, vagy "négy kilences") mindig is egy érték volt (és lesz is). Ez egy biztos pont már évezredek óta a befektetések világában. Még csak azt se mondanám, hogy újkori divat, hiszen már időtlen idők óta gyűjtik, halmozzák az emberek.

Persze nyilván azért, mert érték volt, és érték maradt, bármi történt is. Sőt, láttam egy kimutatást, hogy anno egy Ford T-modellt "pont annyi" gramm aranyért lehetett megvenni, mint "manapság" egy új Fordot. A hasonlat persze sántít némiképp, de nagyságrendileg azért ott van.

Pár éve (mi ez az évezredekhez képest?) ismét komoly keletje van/volt az aranynak. Ugye az infláció elég sokak életét megkeserítette, mások viszont éppen felhalmozni tudtak, és nem feltétlen inflálódó kp-ban akarták ezt megtenni. (Hagyjuk most egy kicsit, hogy hiba volt-e a Bretton Woods-i egyezmény, vagy nem. Elsőre annak tűnik, de mint tudjuk a látszat néha csal. És ha modern gazdaságokban, modern pénzügyekben gondolkodunk, már nem is akkora hiba. Mindegy, más lapra tartozik).

Szóval a kereslet megnőtt (ismét) az aranyra, a kitermelés/finomítás meg nem tudott vele lépést tartani. És persze, amit sokan keresnek, annak bizony felfelé megy az ára. Ha pedig felfelé megy az ára (stabilan), akkor még többen keresik...

Nem olyan bonyolult ez, és egyértelmű volt, hogy a fák nem nőnek az égig. Persze közrejátszott még ezer dolog (lásd Világgazdaság egyéb területei), de várható volt, hogy előbb utóbb korrekció lesz. 

Ezt "mindenki" tudta, csak a pontos dátumot, és a mértéket nem.

Károgók mindig vannak, ilyenkor elő is bukkannak, és állítják: "lám, ők megmondták előre!"

Persze. Csak megmondták kb. tízszer, hússzor, százszor, és egyszer bejött. Ehhez mondjuk nem kell ész.. olyanok, mint a hipochonder sírfelirata: "Ugye, hogy igazam volt?"

Gyenge vigasz.

Na de a nagy kérdés: Akkor most mi lesz? Tovább esik? Emelkedik? Stagnál? De mikor, meddig?

Megmondom őszintén, nem tudom. (Ha tudnám valószínűleg milliárdos lennék, és nem Ft-ban; vagy halott)

De egy dolgot tudhatunk:

Az árfolyam előbb utóbb ismét felfelé veszi az irányt!

Az ezeréves okok nem szűntek meg. Nem szűntek meg igazából az utóbbi időszak áremelkedést kiváltó okai sem. Csak kapott a piac egy pofont (szaknyelven korrekciót, de biztos lehetsz benne, hogy elég sokan, elég sokat kerestek ezzel is).

Aki hosszú távra tervez, annak most érdemes vásárolni, nem kétséges.

Közepes távra is inkább vétel, bár nem minden áron.

Ha rövid távon kereskedsz vele (pl. Forex), akkor meg mindegy hogy merre, csak mozogjon az árfolyam! :)