Észak vagy Dél?

Mármint Korea?

Mostanában a politikában, médiákban elég sokat (mindennap sokszor) hallani, hogy majd a Zállam megvéd (nyugdíj), megold (nettó bér az új adókulcs fényében), stb.

Bennem ez némi kérdőjeleket vet fel.

Mert oké, hogy a gengszter rendszer váltás óta eltelt kb. 20 évben nem jött el a Kánaán. Sőt, sok szempontból nagyobb szívás lett itt élni.

Gondoljunk csak bele (már aki még emlékszik rá) a Kádári átkosban azért nyugi volt. Nem lehetett nagyon ugrálni, de megvolt a (szociálisan kiutalt, vagy egyéb) lakás, sok év után futotta autóra (Trabi-Wartburg-Zsiguli-Dacia stb.), volt munkahely (ha tizen is csinálták azt, amit egy ember meg tudott volna oldani), volt céges üdülő a Balcsin meg máshol.

Nem nagyon volt kilakoltatás meg ilyenek, nem voltak ezerrel banki hátralékosok (BAR/KHR lista..). És még naphosszat lehetne sorolni, hogy mi volt (jó), és mi nem volt (rossz).

De akárhogy is nézem, 1989-ben azért valami megváltozott. Megnőttek a lehetőségek, és igen a kockázatok is. Megnőtt a felelősség is.

De ehhez az emberek (a Zemberek) nem igen nőttek fel. Még mindig milliónyian várják a Zállam-Bácsitól, hogy oldja meg a problémákat (nem túlzok, tényleg milliónyian, mit gondolsz miből, kikből van a 2/3-d?)

Persze az tény, hogy ami itt az elmúlt uszkve 20 évben ment, az főleg szabad rablás. Ma sem jobb a helyzet. De azért gondolkodni, nyitott szemmel járni soha nem árt. És akkor nézzük csak a szép példát:

Korea.

Valamikor ez egy ország volt, aztán volt egy háború (sőt van, mert azt a háborút azóta is csak tűzszünet zárja le!), és az országot kettévágták (ha jól emlékszem a 17. szélességi foknál). Lett két ország: Észak-Korea (hivatalosan: Koreai Népi Demokratikus Köztársaság), meg Dél-Korea (hivatalosan: Koreai Köztársaság)

Az egyikben (nem mondom meg, hogy melyikben) azt mondták: Itt a Nép (a Zemberek) fognak "uralkodni". Mindenki egyforma, mindenki egyenlő. Nem nyomnak el minket a szemét kapitalisták, a gennyes multik! Megoldjuk a gazdaságot a belső kereslet alapján, nem kell, hogy tartozzunk senkinek, senkihez. Nem érdekel minket a kapitalista gazdaság, mert tudunk jobbat. stb.

A másik országban (még mindig nem mondom meg melyikben) azt mondták: Nem lehet kimaradni a világgazdaságból, akkor leszünk erősek, ha felhasználjuk azt. Éljen a piacgazdaság! Aki szorgalmas, jusson többhöz, mint az aki kevéssel is beéri, és azért keveset is tesz. Jöjjenek a multik, mert igaz, hogy lenyúlnak, de a hátukon (mint kutyán a bolha...) felkapaszkodunk mi is.

És ugorjunk a mába.

Van egy ország (KNDK), ahol kommunista rezsim uralkodik, az emberek éheznek (éhen halnak), nincs szabad sajtó, de még csak szabad vélemény se. Ha sokat és feleslegesen nyitogatod a szád könnyen elvisznek "valahova". A gazdaság 30-40 évvel le van maradva a világtól. Nem hiszem, hogy innen Európából ép eszű ember oda kívánkozik költözni.

És van egy másik ország (KK), ahol pörög a gazdaság, az emberek egyre jobban élnek, annak ellenére, hogy "a multik lerabolták őket", annak ellenére, hogy a miniszterelnököt (az egyiket, régről) kb. 40 évre ítélték sikkasztás és korrupció miatt.

Ebben az országban olyan autókat gyártanak, amikre 7 év garanciát adnak (de most nem rég indult -igen itt Magyarországon- az egyik ottani autógyárnak olyan akciója, ha nem tetszik az autójuk amit vettél, akkor visszakapod a pénzed), miközben az über-deutsch autókra jó ha 3 év garanciát kapsz. Mobil számítástechnikában piacvezetők (hol van már a Nokia, meg a Motorola?..).

És még sorolhatnám bármeddig az elképesztő különbségeket.

De minek? Ennyi is elég, hogy egy gondolkodni tudó ember választani tudjon, hogy számára melyik a vonzóbb út.

Nos? Te mit választanál?...