5 év vs. 1 év....

Van egy mondás:

"Az emberek alábecsülik amit 5 év alatt elérhetnek, és túlbecsülik amit 1 év alatt akarnak elérni!"

Nagyon igaz.

Mert mit is akar a legtöbb ember?

Gazdagnak lenni. Most, azonnal. (na jó, tegnapra..)

Ezért nem szokott sikerülni. Elég kevés olyan eset van, ami lehetővé teszi átlag-Józsi-bácsinak, hogy egy év alatt nagyot szakítson.

Ne is mond, mindenre van példa és ellenpélda. Láttam én is olyan MLM-est, aki 3 hónap alatt csinálta meg azt, amit mások (és a mások is a jobbik kategória volt) 2-3 év alatt.

Láttam olyan vállalkozót, aki egy év alatt baromira meggazdagodott (bár ez se teljesen igaz, mert azért a hátteret nem feltétlen látjuk, csak a fényes villantást. Közben meg lehet, hogy előtte éveket dolgozott az ügyön ;)

De itt most átlag emberekről beszélek. Olyanokról, akikről egyébként tudjuk, hogy átlagban évi 2-10 olyan ötletük van, amiből multi milliomosok lehetnének. De nem lesznek.

Leginkább azért, mert nem is kezdenek neki. Nem hisznek abban, hogy sikerülhet. Erről egyébként pont a napokban írt Dr. Tóth András. Nem mondom, hogy mindenben 100%-ig egyetértek vele, de nagyon sok jó gondolata van. Érdemes olvasgatni a hírleveleit. (www.tothandras.hu)

A másik, hogy ha neki is állnak, azonnal akarják a sikert (lásd fentebb).

Esetleg, ritkán, ha mégis megtervezik, hogy pár év alatt felépítik az álmukat (cégüket, befektetésüket, stb.) akkor is feladják viszonylag rövid időn (általában egy éven) belül.

Ez van. (Brit tudósok kutatása szerint) ez emberi tulajdonság: nem vagyunk arra ráállva genetikailag, hogy hosszú távra tervezzünk. Ebben mi magyarok aztán főleg jók vagyunk! (tényleg csak zárójelben: "nagyjaink" tesznek is róla, hogy ne nagyon lehessen tervezni. Évente, sőt év közben is változatnak minden szart. Ez tény. De attól még kell, és lehet tervezni. Mert hogy enélkül nem megy.)

Pedig aki már lehúzott pár (zúzós) évet ebben a világban, az megtapasztalhatta, hogy nagyhirtelen belevágva nem sikerül, de ha lassan, kitartóan csinálod, előbb utóbb összejön. Gondolj csak egy tök egyszerű példára, a fogyókúrára. Jobbnál jobb, űber-fasza, hiper-szupper-dupper fogyókúrák jönnek mennek. De ha csak egy is jól működne, akkor nem kellene a többi.. Persze itt is lehet látványos eredményeket elérni, leadni 5-10-mégtöbb kilót, pár hét alatt. Csak hogy aki egy kicsit is járatos ebben a témában, az tudja, hogy a leadott kilók nagy része víz. Amit aztán igen gyorsan vissza is szednek.

De ha kitartóan (lassan), rendszeresen foglalkozunk ezzel (is), akkor egy év alatt már nagyon szép (és eléggé tartós!) eredmények születnek.

Nincs ez másként a pénzügyekben sem. 

Foglalkozni kell vele, tanulni, gyakorolni rengeteget. Olvasni, próbálkozni, stb. Ez eléggé macerás, nem mindig kellemes, és elég gyakran veszteségekkel is jár. De nem lehet megkerülni. 

Aztán ha megvan a tudás, tapasztalat, akkor jöhetnek (és jönnek) a látványos eredmények. Amit akkor persze "csodának" tart a környezetünk. Mi meg úgy érezzük magunkat, mint a híres zenész, aki így fakadt ki: 

"Négy éves korom óta napi 8 órát gyakorlok, most meg azt mondják, hogy született tehetség vagyok!.."

Azt pedig T.A. Edison mondta: "A zsenialitás = 1% tehetség + 99% izzadság"

Ő már csak tudta, több ezer (talán több mint 10.000) kísérletet végzett, mire megtalálta a Wolfram-carbidot (WC) a villanykörte izzószálához!

A tanulságot Lenin et. már lelőtte: tanulni, tanulni, tanulni!

Én már csak annyit tehetek hozzá: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni!

Mert ez vezet el a mindenki által várt sikerhez (mindenkinek a saját sikeréhez)